top of page
Charissa Duisters

Zonder duurzaamheid geen partners: wat bedrijven moeten weten


Two people working together. Their laptops are on the table and there is a page in between their laptops where they make notes.

Stel je voor: je hebt maandenlang gewerkt aan het binnenhalen van een grote klant. De deal is bijna rond, je hebt alles uit de kast gehaald om aan hun verwachtingen te voldoen, maar dan komt de CEO van je potentiële klant met een vraag die je niet had zien aankomen.


“Kun je me iets meer vertellen over jullie duurzaamheidsstrategie? Hoe zit het met jullie CO2-uitstoot, en hoe zorgen jullie ervoor dat jullie keten voldoet aan de ESG-criteria? We willen namelijk geen zaken doen met bedrijven die daar niet serieus mee bezig zijn.”

Je zou kunnen denken: "Waarom maakt hij zich zo druk over deze details?" Maar de realiteit is, dat de CEO geen andere keuze heeft. Hij moet absoluut kunnen aantonen dat hij met bedrijven werkt die hun duurzaamheid serieus nemen, en hij moet ervoor zorgen dat zijn hele keten, inclusief jullie, voldoet aan de nieuwe wetgeving—zoals de CSRD-richtlijnen die in 2026 van kracht worden.


Wat je misschien niet realiseerde, is dat de manier waarop je als bedrijf omgaat met duurzaamheid en ESG-criteria niet alleen belangrijk is voor je eigen imago, maar ook voor de kans om met anderen samen te werken. En dit geldt voor veel meer bedrijven dan je denkt.


Waarom duurzaamheid steeds vaker een dealbreaker wordt:

In de afgelopen jaren is de focus op duurzaamheid voor veel bedrijven een must geworden—en geen vrijblijvende keuze meer. Van de verplichte ESG-rapportage tot de druk vanuit investeerders en klanten om transparant en verantwoord te handelen, bedrijven kunnen zich niet langer veroorloven om achter te blijven als het gaat om duurzame praktijken. Hier zijn drie belangrijke redenen waarom bedrijven zonder een duidelijke duurzaamheidsstrategie steeds vaker buiten de boot vallen:


  1. Verantwoordelijkheid in de toeleveringsketen:

Tegenwoordig gaat duurzaamheid veel verder dan alleen je eigen bedrijfsvoering. De opkomst van regelgeving zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) verplicht bedrijven om niet alleen hun eigen duurzaamheidsdata te delen, maar ook die van hun volledige toeleveringsketen. Dit betekent dat een bedrijf als de CEO die je hebt ontmoet, verantwoordelijk is voor het waarborgen dat alle bedrijven waarmee hij samenwerkt (jullie dus ook) voldoen aan de ESG-eisen. Wanneer jouw bedrijf geen duidelijke, meetbare ESG-doelen heeft, kan dit voor hen een dealbreaker zijn. Ze kunnen zich eenvoudigweg geen risico veroorloven door met een bedrijf zonder duurzaamheidstrategie in zee te gaan, omdat dit hun eigen compliance en reputatie in gevaar zou kunnen brengen.


  1. Minder toegang tot financiële markten en investeringen:

Investeerders hebben duurzaamheid hoog op hun agenda staan. Steeds vaker wordt het voor bedrijven die niet voldoen aan bepaalde ESG-normen moeilijker om financiering te krijgen. Of je nu een lening aanvraagt of een investering zoekt, de vraag naar ESG-compliance komt vrijwel altijd op tafel. In veel gevallen kunnen bedrijven die niet in lijn zijn met de eisen van investeerders en banken simpelweg geen toegang krijgen tot de financiering die ze nodig hebben. Dit komt doordat investeerders steeds meer kijken naar bedrijven die risico's beperken en zorgen voor een duurzame, toekomstgerichte bedrijfsvoering.


  1. Klantverwachtingen en reputatie:

Klanten willen zaken doen met bedrijven die verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op het milieu en de samenleving. Dit geldt niet alleen voor consumenten, maar ook voor bedrijven zelf. Als jouw bedrijf geen duidelijke duurzaamheidsstrategie heeft, kun je zomaar het risico lopen om klanten te verliezen die duurzaamheid in hun bedrijfsvoering hebben ingebed. Bovendien kan een slecht imago op het gebied van ESG ervoor zorgen dat jouw bedrijf niet alleen klanten verliest, maar ook medewerkers, partners en andere stakeholders. Dit komt doordat steeds meer mensen het belangrijk vinden om zich te verbinden aan bedrijven die verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op de wereld.


Conclusie:

In de wereld van vandaag is duurzaamheid niet langer een keuze, maar een voorwaarde voor samenwerking. Bedrijven die geen transparante ESG-strategie hebben, kunnen hun kansen op samenwerking met andere bedrijven snel verliezen. Van de CSRD-wetgeving die verplicht dat bedrijven de duurzaamheid van hun keten rapporteren, tot de druk vanuit investeerders en klanten om verantwoordelijke keuzes te maken, de noodzaak om duurzaam te handelen is groter dan ooit. Bedrijven die het niet serieus nemen, kunnen niet alleen deals verliezen, maar zelfs toegang tot de benodigde financiële middelen missen.


Als jouw bedrijf niet voorbereid is op deze veranderingen, kun je je kansen op succes en groei snel zien afnemen. Het is tijd om in actie te komen, niet alleen voor je eigen belang, maar ook om relevant te blijven in een steeds duurzamer wordende zakelijke wereld.

Comments


bottom of page